vleesetende planten assortiment

de specialist in vleesetende planten

Het zijn kleine wonderen van de natuur.

SCROLL

onze vleesetende planten

Het zijn kleine wonderen van de natuur: planten die insecten, mieren en spinnen ‘vangen’ en die vervolgens verteren. De insecten dienen als voedsel voor de plant, naast de voedingsstoffen die de wortels al uit de grond halen. Vleesetende planten komen op verschillende manieren aan hun ‘maaltje’. Altijd helpt een kleefstof op de plant om insecten die ermee in aanraking komen niet meer los te laten.

Laguna heeft vier van de meest populaire vleesetende planten in het assortiment: Sarracenia, Dionaea, Drosera en Nepenthes. De soorten danken de populariteit meestal aan de unieke verschijningsvormen. Officieel behoren de vleesetende planten tot de bloeiende planten. Ze kunnen ook bloeien, maar worden meestal zonder bloemetjes geleverd. De vleeseters zijn het hele jaar door verkrijgbaar. 

Leverbaar in drie verschillende potmaten
5,5 - 8,5 - 12 cm aan zowel tuincentra, bloemisten en supermarkten.
Laguna levert ook verschillende arrangementen in glas en terracotta.

sarracenia

De Sarracenia is een bekerplant uit Noord-Amerika. De bladeren hebben een kokervorm.
De nectar die aan de bovenkant van de bekers van de plant verstopt zit, verleidt insecten om eropaf te gaan. Doordat de bovenkant van het blad heel glibberig is, glijden de insecten vanzelf naar beneden om daar te worden verteerd.
Ze verdwijnen vervolgens steeds verder in de kelk. Ook de haartjes op de bladeren maken ontsnappen een mission impossible.

dionaea

De Dionaea is beter bekend onder de naam venusvliegenval. Die val is te vinden aan het uiteinde van elk blad van 5 cm lang. Op het vangblad zitten haren die als ‘sensoren’ fungeren op het moment dat een vlieg, een mier of een spin in aanraking komt met de plant. De val klapt dicht en de prooi kan niet meer ontsnappen. Na een dag of 10 gaat de val weer open en is de plant weer klaar voor gebruik. De zon geeft de binnenkant van het blad een fraaie donkerrode gloed.

drosera

De vleesetende Drosera dankt zijn naam aan het Griekse ‘drosos’, dat dauw betekent. Op de haartjes op het blad van de plant kleeft een substantie die lijkt op dauw. Daarmee vangt de Drosera muggen, die vastkleven op het blad. Als de mug geen kant meer op kan, omhult het blad de gehele prooi. De plant wordt wereldwijd aangetroffen, ook in Nederland. Ook in zachte winters is het een vleesetende plant die overleeft.

neptenthes

De fraai gevormde bekers hebben de Nepenthes ook bekend gemaakt als de ‘bekerplant’. Het zijn eigenlijk vangbekers, gevuld met nectar en voorzien van een glibberig oppervlak. In de natuur kunnen bekerplanten wel 2 meter hoog worden. Dan zijn de bekers wel 50 cm groot en verteren ze zelfs ratten. Zelfs op 3000 meter hoogte zijn bekerplanten in de wilde natuur aangetroffen.

meer planten plezier
verzorging
"Met de vleesetende planten hebben we een assortiment dat maar op een paar plekken in Nederland commercieel wordt geteeld"
Chris
medinilla
lookbook